VASTUULLISUUS

Lomalinja Oy ja me lomalinjalaiset olemme sitoutuneet tekemään valintoja kestävämmän tulevaisuuden puolesta ja haluamme jakaa aktiivisesti tietoa myös asiakkaillemme, jotta pystymme jatkossakin nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta. 

Olemme luoneet vastuullisuusohjelman, jonka tavoitteena on parantaa Lomalinjan tuottamien matkojen ja Lomalinjan oman toiminnan vastuullisuutta huomioiden ympäristökuormituksen, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja eläinten kohtelun, sekä työntekijöidemme ja yhteistyökumppaneidemme henkilöstön huomioivan ja reilun kohtelun. Otamme kaikessa toiminnassamme huomioon YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja lasten oikeuksien sopimuksen periaatteet, emmekä hyväksy minkäänlaista hyväksikäyttöä.

Vastuullisuusohjelmamme sisältää mm. seuraavat tavoitteet:

  • koulutamme omaa henkilökuntaamme vastuullisen matkailun periaatteisiin
  • tarkastelemme kriittisesti oman toimintamme ympäristöjalanjälkeä ja teemme tarvittavia muutoksia pienentääksemme sitä
  • laadimme selkeät ohjeet vastuullisesta matkailusta oman toiminnan suunnitteluun asiantuntijaoppaillemme, jotta tuottamamme matkat olisivat kestäviä niin eettisesti kuin sosioekonomisestikin
  • opastamme ja kannustamme myös yhteistyökumppaneitamme kehittämään omaa vastuullisuustyötään
  • seuraamme ja arvioimme omaa toimintaamme säännöllisesti
  • haemme aktiivisesti omasta toiminnastamme palautetta niin yhteistyökumppaneilta kuin asiakkailtammekin.

Arvostamme mielipidettäsi vastuulliseen matkailuun liittyvissä teemoissa. Asiantuntijaoppaamme keskustelevat mielellään matkailun vastuullisuudesta ja ottavat vastaan palautetta tekemistäsi havainnoista. Muista myös vastata asiakastyytyväisyyskyselyymme matkan jälkeen!

Kauttamme matkustat turvallisesti, sillä noudatamme Lomalinjan matkaehtoja, jotka ovat yhdistelmä Suomen matkailualan liitto ry:n sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston neuvottelemia yleisiä matkapakettiehtoja sekä Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja. Löydät matkaasi koskevat ehdot helposti kunkin matkan lisätiedoista. Matkoillemme on helppo lähteä myös ilman matkakumppania - yhteisten elämysten äärellä samanhenkisestä ryhmästä voi aina löytää myös uusia ystäviä! Olemme turvanasi ympäri vuorokauden ja kohteissa viihtyvyydestäsi huolehtivat myös suomenkieliset asiantuntijaoppaamme, joten osallesi jää vain matkasta nauttiminen!

Helsinki Declaration 2.0

Olemme allekirjoittaneet Suomen matkailuelinkeinon Helsinki Declaration 2.0 -julistuksen ja sitoutuneet toimimaan vastuullisen matkailun puolesta. Kyseessä on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen, joka on avoin kaikille kestävästä kehityksestä kiinnostuneille matkailualan toimijoille. Allekirjoittamalla julistuksen sitoudumme periaatteisiin, joiden pohjalta toteutamme omia konkreettisia toimenpiteitämme vastuullisuuden parantamiseksi. Lisätietoja: Helsinki Declaration 2.0

Helsinki Declaration Lomalinja

Travelife Partner

Lomalinjalle myönnettiin 22.6.2023 Travelife Partner -tason tunnustus osoituksena pitkäjänteisestä työstämme vastuullisen matkailun puolesta. Tunnustuksen myötä Lomalinja täyttää yli 100 vastuullisuuskriteeriä, joissa huomioidaan mm. toimipisteidemme toiminta, tuotevalikoimamme, yhteistyökumppaneidemme valinta sekä asiakasviestintä.

Travelife-tunnustus on osa EU-rahoitteista SUSTOUR-vastuullisuusprojektia, jolla edistetään kestävän kehityksen käytäntöjen ja työkalujen käyttöönottoa matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien keskuudessa sekä tuetaan vastuullista toimintaa liiketoimintalähtöisesti. 

Travelife on yksi johtavista kansainvälisistä matkailualan vastuullisuussertifikaateista ja Travelife Partner -tason standardi kattaa ISO 26000 edellyttämän yhteiskuntavastuun huomioiden myös ympäristön ja luonnon monipuolisuuden suojelun, ihmisoikeudet sekä työsuhteiden asianmukaisuuden.  

Lue virallinen lehdistötiedote

Lue lisää Travelife -kestävän matkailun ohjelmasta

Travelife Partner

 

 

Viisi vinkkiä vastuulliseen matkustamiseen

Matkalle lähteminen tuo vaihtelua arkeen ja avaa uusia näkökulmia elämysten ja kohtaamisten myötä.
Matkustamisessa voi omilla konkreettisilla teoilla toimia esimerkkinä ja vähentää omaa hiilijalanjälkeään.

 
 
 

Pakkaa vastuullisesti

Pakkaa vain mitä tarvitset. Suunnitelmallisella pakkaamisella kantamuksesi on kevyempi. Voit yllättyä iloisesti huomatessasi, ettet tarvitsekaan niin paljon vaatetta mukaan. Kevyellä pakkaamisella myös matkatavaroiden kantaminen lyhyitä matkoja sujuu vaivatta, ilman tarvetta turvautua taksiin.

 
 
 
 

Toimi viestinviejänä

Suomessa muovin kierrättäminen on monella jo arkipäivää ja kierrätysmahdollisuuksia on useita. Vie suomalainen osaaminen mukanasi kohdemaahan. Voit kieltäytyä esimerkiksi pyyhkeiden turhasta vaihdosta, muovipussista kaupassa ja pillistä ravintolassa ja kertoa, että näin haluat säästää luontoa. Pakkaa kotoa kevyt kauppakassi ja juomapullo mukaasi matkatavaroihin.

 
 
 
 

Kokeile matkustaa eri tavalla

Matkusta myös sesongin ulkopuolella, vietä pidempi aika matkakohteessa tai valitse maitse tehtävä matka lähialueille - vinkkejä ja vaihtoehtoja löydät runsaasti esitteestämme. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää julkista liikennettä kotoa lentokentälle ja kohdemaassa, voit vähentää hiilidioksidipäästöjäsi verrattuna oman auton tai taksin käyttöön. Kun olet pakannut kevyesti, matkatavaroiden kantaminen lyhyitä matkoja sujuu vaivatta.

 
 
 
 

PANOSTA ILMASTOTOIMIIN

Olemme jo siirtyneet toimittamaan matkavahvistukset ja -ohjeistukset sähköpostitse. Useimmilla lähdöillämme matkustus onnistuu sujuvasti hieman ennen matkaa saatavalla varausnumerolla ja passilla/henkilökortilla, joten vältäthän myös vahvistusten tulostamista! Paikan päällä oppaamme huolehtii aikatauluista ja tiedottamisesta. Suosittelemme kompensoimaan matkoista aiheutuvia päästöjä turvallisten ja sertifioitujen toimijoiden kautta, esim. www.ilmastoapu.fi

 
 
 
 

Arvosta paikallisuutta

Heittäydy rohkeasti paikallisten tapojen maailmaan! Lomalinjan kokeneilta oppailta saat kohteissa kullanarvoisia vinkkejä. Uskaltaudu kokeilemaan myös kotimajoitusta hotellimatkan sijaan ja pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin aivan uudella tavalla. Tämä mahdollisuus löytyy esimerkiksi Kuubasta, Mongoliasta ja Perusta.